‘Ik ben over 15 minuten bij de sportschool, moet nog even snel een bord spaghetti naar binnen werken’. Dit zie ik veel te vaak voorbij komen…

Na het werken kom je thuis, je flanst snel een stevige maaltijd in elkaar (want je moet jezelf zo flink in het zweet gaan werken) en een kwartier nadat je je maaltijd genuttigd hebt sta je alweer in de sportschool voor een lesje spinning…

Wat denken jullie? Zal dit je spijsvertering ten goede komen? Sterker nog, zou het mogelijk zijn om intensief te sporten & ‘te spijs verteren’ tegelijkertijd? Het antwoord hierop is NEE.

Het is totaal fout om te denken dat het goed is om net voordat je gaat sporten een flinke maaltijd te nuttigen. Alle energie moet naar je spieren, waardoor er voor je maag en darmen geen energie meer over is. Hierdoor kunnen dus allerlei spijsverteringsklachten ontstaan zoals; maagzuur, opgeblazen gevoel & darmkrampen etc.

 

Hoe moet je het dan wel doen?

Ik raad mensen vaak aan om op nuchtere maag te bewegen. Het liefste dus voor je ontbijt, voor je lunch of voor je diner. Dit is een manier om in de vetverbranding te komen  (indien je wil afvallen). Natuurlijk moet je workout dan niet té intensief zijn.

Ga je jezelf echt uitdagen, door een flinke duurloop of een heftige krachttraining te gaan doen. Zorg dan dat je 2 à 3 uur van te voren een stevige maaltijd genuttigd hebt (met gezonde koolhydraten en voldoende eiwitten.  En zorg dat je minimaal 0,5 liter water drinkt, je kan eventueel net voor het sporten nog een glas water drinken.

Komt het nou toch zo uit dat je snel na je werk moet gaan sporten? Kies dan voor iets kleins wat je voldoende energie geeft voor dat moment. Een goed voorbeeld hiervan is een banaan, licht verteerbaar en geeft flink energie. Neem dan na het sporten ‘gewoon’ je diner, het liefst rijk aan eiwitten, gezonde vetten en goede koolhydraten.

Het beste eet-sport ritme zal voor iedereen anders zijn. Ga experimenteren, zo kom je er zelf achter wat voor jou het beste werkt.  En als je eenmaal het juiste ritme gevonden hebt zorg jij ervoor dat en je sportprestaties & je spijsvertering beide optimaal zijn en blijven. Goed bezig!

 

Meer weten?

Ik wil je hier graag verder mee helpen.