Ik ben fan van havermout in de ochtend! Waardoor ik het mijn klanten dus ook regelmatig adviseer te eten. Hierbij merk ik dat ze vaak bij voorbaat denken het niet te lusten, dat het saai is of dat ze er andere struggles mee hebben.  Dus hier volgt een stukje uitleg en tips hoe je het zo gezond & lekker mogelijk kan bereiden. 

 

Waarom is havermout zo gezond?

Haver is een graan dat van nature glutenvrij is. Het is onbewerkt, volkoren, en heeft o.a. een cholesterolverlagende werking. Het is aangetoond dat havermout een gunstige invloed heeft op je cholesterol, met name het LDL. Als het LDL gehalte in je bloed te hoog is kan het zich gaan afzetten aan de binnenwand van je slagaders, dit verhoogd de kans op hart- en vaatziekte.

Daarbij bevat havermout in vergelijking met andere granen meer eiwitten, goede vetten. Vitamine B1, ijzer, zink, magnesium en voedingsvezels.

Zoals andere granen bevat havermout relatief veel koolhydraten, maar daartegenover weinig suikers. De koolhydraten in havermout zijn complex. Worden langzaam door het lijf opgenomen wat er voor zorgt dat er geen erge bloedsuikerpieken zijn. Havermout geeft een snel & lang verzadigd gevoel. Havermout neemt veel vocht op, waardoor de vezels een stuk groter worden en het lijf langer tijd nodig heeft om ze te verteren. Doordat het gevoel van verzadiging langer aanhoud eet je minder en loop je dus minder risico op overgewicht of diabetes type 2.

Havermout kan je dus zeker helpen bij het afvallen. De voedingsvezels hebben een gunstig effect op je stofwisseling, spijsvertering & maag-darm werking.  De beta-glucanen in havermout hebben een positief effect op insulineresistentie, het glucosegehalte in je bloed daalt. Doordat havermout veel vocht op neemt heb je een langer verzadigd gevoel, minder drang om te eten. Het past dus heel goed in een gezond eetpatroon. Maar wanneer je wilt afvallen moet je natuurlijk niet gaan overdrijven met de hoeveelheden.

Hoe veel mag je dan eten? à Dat is per persoon verschillend. Ik kan je hier in goed adviseren!

Je kan verschillende soorten vocht gebruiken om havermout te maken. Het meest ‘mager’ is natuurlijk water. Zelf gebruik ik het liefste rijst-kokosmelk (ongezoet) deze heeft van zichzelf een wat zoetere smaak. Daarnaast kun je ook goed havermelk, amandelmelk (ongezoet) of gewone melk gebruiken. Kies zelf wat het beste bij jou past.

Een lekker bakkie havermout maken doe je zo:

* 50 gram havermout

* 250ml water/(plantaardige) melk

* ½ banaan

* Blauwe bessen, 1 handje

* Kaneel, 1 flinke snuf

 Zet een pannetje op middelhoog vuur, doe hierin het water/de (plantaardige) melk. Voeg de havermout toe, roeren maar! Als je ziet dat het begint in te dikken voeg je de ½ banaan in stukjes toe. Daarna voeg je ook de kaneel toe. Als het een papje is geworden doe je het in een schaaltje waarna je de blauwe bessen toevoegt. Smakelijk!

Je kan natuurlijk eindeloos variëren met fruit en zelfs groente.

 

Andere goede combinaties zijn:

* Havermout, water/(plantaardige) melk, ½ appel, handje rozijnen & kaneel.

* Havermout, water/(plantaardige) melk, handje geraspte wortel, handje walnoten & kaneel.

* Havermout, water/(plantaardige) melk, 2 blokjes pure chocolade (>80%), aardbeien in stukjes.

 

Gezonde toppings:

– vers fruit

– kokosrasp

– cacaonibs/ pure chocolade >80%

– chiazaad

– zaden/pitten

– ongezouten noten

– rozijnen/ gedroogd fruit, zoals ongezwavelde abrikozen, pruimen, vijgen, dadels (niet te veel)

– notenpasta/ pindakaas, 1 theelepel

 

Tip: Maak het voor 2 dagen klaar! ’s Ochtens geen tijd? Maak het dan de avond van te voren klaar. Je kan er ook voor kiezen om het niet te verhitten/ dus overnight oats te maken (net zo lekker in de zomer). Zet de havermout en water/(plantaardige) melk in een schaaltje klaar in de koelkast. ’s Ochtens heeft het alle tijd gehad om vocht op te nemen en is het dus een soort van papje. Haal het uit de koelkast, voeg je favoriete toppings toe en klaar ben je!